Grossglockner: de hoogste piek van Oostenrijk

De beklimming van de hoogste en bekendste berg van Oostenrijk hadden we gepland voor midden juli. We begonnen onze tocht rond 5:30 uur vanaf de parkeerplaats nabij Franz Josefs Höhe. Eerst daalden we teleurgesteld af richting de gletsjer - tijdens de afdaling informeerden borden ons over hoe ver de gletsjer in welk jaar reikte. De gletsjer begon pas in de afgelopen 20 jaar snel te krimpen. Vanuit de vallei begonnen we dan alleen maar te stijgen tot aan de Erzherzog Johann Hütte (3.282 m). Na een korte pauze in de hut klommen we via de Kl. Glockner (3.770 m) naar de top.

Een populaire en vaak gebruikte startplaats voor deze tocht is de parkeerplaats bij de Lucknerhaus hut (1.918 m). Van daaruit loopt de route via de Studlhütte (2.802 m) en dan de zogenaamde "normale route" naar de Kodnitzkees gletsjer tot aan de Erzherzog Johann Hütte.

Andere (misschien voor sommigen belangrijke) informatie:

  • Veel toeristen beklimmen de top vanaf de Erzherzog Johann Hütte, op sommige stukken moet je wachten. Gidsen zijn niet erg tolerant tegenover toeristen en dringen vaak voor. (Een van hen maakte zelfs onze zekering compleet ongedaan...)
  • Website met informatie over berghutten: https://www.komoot.com/de-de/guide/225346/huetten-rund-um-kals-am-grossglockner

Interessant weetje: De Grossglockner maakt deel uit van het grootste Oostenrijkse nationale park Hohe Tauern, dat meer dan 1.800 km² beslaat. Dit park is de thuisbasis van vele zeldzame soorten fauna en flora, waaronder steenarenden, gemzen en marmotten. Bovendien is de Grossglockner beroemd om zijn Grossglockner Hochalpenstrasse, een van de hoogst gelegen geasfalteerde wegen in Europa, die adembenemende uitzichten op de Alpen biedt.